Članci
Novi list
7.7.2008. 11:52:58

U Hrvatskoj danas imamo jednoumnu Vladu, bezumni Sabor i ustrašeno sudstvo. HDZ ne dopušta reviziju Domovinskog rata jer ima krvave ruke. Mi nismo klasična braniteljska udruga jer se borimo i za ljudska prava. Ne želimo da se u društvu razvija nacionalna mržnja ni rasizam i zato smo u potpunom sukobu s ostalim udrugama koje su samo produžene ruke različitih političkih stranaka

vladimir gojanović, predsjednik udruge razvojačenih hrvatskih branitelja:
krvave ruke hdz-a
U Hrvatskoj danas imamo jednoumnu Vladu, bezumni Sabor i ustrašeno sudstvo. HDZ ne dopušta reviziju Domovinskog rata jer ima krvave ruke. Mi nismo klasična braniteljska udruga jer se borimo i za ljudska prava. Ne želimo da se u društvu razvija nacionalna mržnja ni rasizam i zato smo u potpunom sukobu s ostalim udrugama koje su samo produžene ruke različitih političkih stranaka


razgovarao saša vejnović
Vladimir Gojanović predsjednik je Udruge razvojačenih hrvatskih branitelja Domovinskog rata koja je u središte pozornosti dospjela najavom nesvakidašnjeg projekta koji su nazvali »Istinom u budućnost« koji predviđa niz zajedničkih skupova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Po toj inicijativi, ali i po nizu drugih ideja koje javno zastupa Gojanovićeva udruga, potpuno odudara od stereotipa braniteljskih udruga. Nedavno je upravo Gojanović, nakon hajke na »Svjedoke« Vinka Brešana kao protuhrvatskog uratka, poveo svoje suborce u kino. I nakon što su odgledali »Svjedoke«, proglasili su ih remek-djelom. I dok su ove godine iz proračuna nadležnog Ministarstva brojne braniteljske udruge dobivale novac za polaganje vijenaca i organiziranje tribina, Gojanovićeva udruga nije dobila niti lipe za svoj projekt koji, među ostalim, uključuje i zajedničko odavanje počasti žrtvama i organiziranje tribina. Umjesto toga dodijeljeno im je 50.000 kuna za obilježavanje Dana Grada Šibenika što oni uopće nisu tražili, pa su novac lijepo vratili. No čini se da ga ignoriranje države ne zabrinjava previše, već tvrdi da će ovaj projekt, koji je upravo njegova udruga inicirala, uspjeti završiti. Upitali smo ga što ga je uopće ponukalo da s ljudima koje je do prije koju godinu gledao samo preko nišana puščane cijevi, krene u potragu za pravom istinom o onome što se početkom devedesetih godina prošlog stoljeća događalo na ovim prostorima.

spriječiti novi rat

– Ideja proizlazi iz općeg nezadovoljstva stanjem u društvu. Sve ono što se u nama nakupljalo tijekom naše borbe za prava u smislu dostojanstva i ponosa hrvatskog branitelja i građanina, rezultiralo je idejom da se napokon mora naći rješenje za sve to. Upravo je na toj bazi zamišljen projekt »Istinom u budućnost« kojem je osnovni cilj razotkrivanje realne istine na sve tri strane. Svaka normalna osoba na ovome svijetu istinu mora promatrati sa svih strana, a ne samo s jedne. Osim toga, geostratezi već neko vrijeme upozoravaju da se na našim prostorima sprema novi rat. Jedan od ciljeva našeg projekta upravo je sprečavanje tog novog rata.
Kako ste došli baš do ovih udruga iz BiH i Srbije?
– Nismo imali prevelikog izbora. U Srbiji postoji samo jedna velika udruga, a u BiH smo od tri udruge na razini Federacije odabrali nama srodan Savez demobilisanih boraca. Trebala nam je što realnija udruga koja će shvatiti što znači istina na ovim prostorima. Mislim da smo u oba slučaja pogodili prave udruge jer su apsolutno razumjele o čemu se radi. Kada smo se sastali, shvatili smo da imamo iste probleme jer se susrećemo s jednoumljem naših političara. Slobodno možemo reći da se u Hrvatskoj susrećemo s višestranačkim jednoumljem jer u svakoj stranci imate jednopartijski sistem. Zbog takvih stranaka blokirane su snage poput jake slobodne inteligencije te mladih ljudi koji su u ovo mirnodopsko vrijeme morali profunkcionirati. Ovim bismo trebali potaknuti upravo te snage da se probude.

sitni materijalni interesi

Zašto mislite da su za to odgovorni hrvatski branitelji?
– Hrvatski branitelji apsolutno su krivi jer su zaboravili zbog čega su uopće krenuli u rat, prodavajući se za sitne materijalne interese. To je osobni grijeh svakog hrvatskog branitelja koji nije ostao dosljedan svojim idealima. Danas su se branitelji prodali za penzije, dionice i toliko sitne interese da je beznačajno i pričati o njima. Zaboravile su se istinske vrijednosti branitelja, kao pravih moralnih likova. Branitelji su u rat otišli uglavnom zato što su htjeli kvalitetan boljitak društva, razvijeno društvo koje je temeljeno na pravdi. Danas ne možemo reći da pravda funkcionira jer imamo jednoumnu Vladu, bezumni Sabor i ustrašeno sudstvo.
Kako to da se toliko razlikujete od ostalih braniteljskih udruga?
– To je zato što mi nismo klasična braniteljska udruga jer se borimo i za ljudska prava. Ne želimo da se u društvu razvija nacionalna mržnja ni rasizam i zato smo u potpunom sukobu s ostalim udrugama koje su samo produžene ruke različitih političkih stranaka. Udruge ne žele prihvatiti istinu, već su dosljedne služenju političkim interesima kolektivno se prodajući za sitne materijalne interese.
Koja je to istina koju ostale udruge ne žele prihvatiti, a vi ste je svjesni?
– Istina leži u ljudima. Mi govorimo o stvarima o kojima nikada udruge ni političke stranke nisu govorile na takav način. Čovjek se najprije mora pomiriti sa samim sobom pa priznati i svoje loše strane, a ne samo hvaliti dobre. Ako u sebi čovjek ima nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu mržnju, mora si to priznati i na taj se način razotkriva istina. Živjeti u društvu u kojem se razvijaju te negativne pojave znači da živimo u društvu za koje se branitelji nisu borili. Jedan od osnovnih naših ciljeva je mijenjanje mentalnog sklopa koji je dosljedan balkanskom području. Sad je ključni trenutak da se to promijeni.
Ne mislite li da su neki u rat krenuli upravo zbog te mržnje koju spominjete?
– Nisu oni krenuli zbog mržnje, već su dovedeni u situaciju da u njima proradi emotivni naboj koji je bio usmjeren prema političkoj satisfakciji. Ta politička manipulacija običnim ljudima dovela je do rata koji su zapravo dogovorile različite političke strane. U običnim ljudima to je dovelo do razvijanja negativnih pojava koje su još danas na površini, a koje nam unazađuju društvo i udaljuju ga od europskih kvaliteta. I crkva vrlo malo radi na mijenjanju mentalnog sklopa i moralnoj dosljednosti svakog čovjeka. Po
haški sud, grižnja naše savjesti

Što mislite o haškim procesima?
– Za nas je Haški sud mjerodavan i apsolutno ga priznajemo. To nije samo sud pojedincima koji su tuženi, već je on zapravo grižnja naše savjesti. Mislim da se svaki čovjek mora zamisliti nad svim stvarima za koje Haški sud tuži pojedince u HV-u, a možda već sutra u hrvatskoj politici. Mislim da Haški sud dijelom radi upravo na pročišćavanju kolektivne i individualne savjesti i mislim da je taj sud dobra pojava jer jedino preko njega ovo društvo može napredovati. A upravo nam to svakog dana kazuje Europa.

borci se jedni drugima nemaju što ispričavati

Kakav je osjećaj kada nakon ne tako puno godina zaraćene strane sjednu za isti stol?
– Normalno je da čovjek kad sjedne i pogleda drugu stranu osjeća određeno nepovjerenje. Nakon prvih riječi, međutim, toga je nestalo. Sve tri strane postale su svjesne da moramo zajednički reagirati na određene probleme jer su oni identični u sve tri zemlje.
Optuživali su vas da stvarate neko novo bratstvo i jedinstvo?
– Ne radi se ni o kakvom bratimljenju i bratstvu-jedinstvu, već o međusobnoj suradnji, ali bez međusobnog ispričavanja. Za zlo koje je učinjeno za vrijeme rata borac borcu se nema što ispričavati. Kad sjednete za stol s takvim stavovima vjerujem da možete naći zajednički jezik, pa čak i s dojučerašnjim neprijateljem.
sljednjih nekoliko godina crkva je tu apsolutno zakazala. Hrvatsko društvo mora proći reformu svog sklopa i svog usmjerenja.

revizija započinje u glavama

Prije koji dan je, međutim, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor ustvrdila da nikome neće dopustiti reviziju Domovinskog rata.
– To je nedavno izjavio i premijer Sanader. Međutim, sigurno je da HDZ, koji ima krvave ruke u zadnjih 14 godina, neće dopuštati reviziju Domovinskog rata upravo zato što se kroz nju moraju oprati njihove ruke. Upravo je ova stranka najvećim dijelom kriva za sve negativno što se dogodilo i događa se u hrvatskom društvu, no ne treba izbjegavati odgovornost i drugih stranaka i pojedinaca čiji je udio također bio velik. No, o Domovinskom ratu mogu pričati samo branitelji, a o društvu svi skupa. Revizija mora početi u glavama, a tek onda možemo pričati o reviziji Domovinskog rata. Ako HDZ misli da neće dopustiti reviziju, to znači da propagira jednoumni sustav.
Imate li zbog ovakvog stava koji zastupate problema kod vas u Šibeniku?
– Šibenik je jedan od gradova heroja i u ovoj su sredini svi ponosni na Domovinski rat. Međutim, upravo stvari koje su se događale usporedo s Domovinskim ratom i nakon njega, došlo je do određene pojave koja nikad nije javno prezentirana. U 99,9 posto slučajeva građanstvo Šibenika i cijele županije je reagiralo pozitivno. To je čak i mene osobno frapiralo i stvarno mogu reći da se jako ugodno osjećam kad izađem na ulicu. Još nisam osjetio nikakvu negativnost u svojoj okolini. Jedino su protiv nas skočile udruge iz Domovinskog rata na županijskoj razini, no kako su njihovi napadi neargumentirani, ne dajem im neku posebnu težinu.

apsolutno čist

Oni koji kritiziraju vašu inicijativu optužuju vas da se lažno predstavljate kao branitelj, jer da frontu niste ni vidjeli.
– U Šibeniku se zna tko je gdje bio i što je radio. Ja sam apsolutno čist i nemam se što kome pravdati. Bio sam dvije i pol godine u ratu, bio sam profesionalni vojnik, pripadnik 4. brigade i kasnije kao ročni vojnik pripadnik 113. brigade.
Hoćete li uspjeti provesti vaš projekt »Istinom u budućnost«, s obzirom na to da vas je država potpuno financijski ignorirala?
– Već imamo neke donatore koji su zainteresirani za financiranje ovog projekta, što pokazuje da određene snage pokazuju interes da ovo društvo profunkcionira. Za razliku od Vlade koja nam samo propagira da želi Europu, smatram da postoje snage koje pokazuju da ova Vlada obmanjuje vlastiti narod jer odbijanjem ovog projekta iskazuje da je sve ono što propagira jedna obična laž. Vjerujem da ćemo vrlo brzo zaokružiti financijsku konstrukciju. Vlada je imala svoju priliku i sigurno je više neće imati. Kada bi iz nekih svojih razloga Vlada sad i htjela financirati projekt, nećemo takvu licemjernu podršku. Treba nam samo iskrena podrška jer i sam projekt podržava iskrenost i istinu.
   
  Verzija za Ispis povratak
 

 
Copyright (c) HURBDR - Hrvatska Udruga Razvojačenih Branitelja Domovinskog Rata