Članci
Kolumne i komentari: Novi list
8.7.2008. 12:28:36

»Mi, predstavnici boračkih organizacija BiH, Hrvatske i Srbije, koji smo najviše žrtava pretrpjeli, koji smo bili topovsko meso ili mašine za ubijanje u rukama političkih manipulatora, u strepnji da se takvo zlo može ponoviti, samoinicijativno smo uspostavili veze«, stoji u zajedničkom proglasu, usuglašenom na prošlogodišnjem sastanku u Sarajevu. »Istinom u budućnost« ambiciozan je, pomno razrađen istraživački i mirotvorni projekt, koji bi trebao rezultirati istinom o ratovima u Hrvatskoj i BiH, potvrdom cjelovitosti BiH, manifestacijama pomirenja u regiji te akcijama za učvršćivanje mira i izbjegavanje budućih ratova. No, službene ga vlasti, dakako, ignoriraju.
prekretnički 4. svibnja

U javnoj raspravi o ratu i žrtvama – u kojoj ne smijemo zaboravljati da je bol žrtve nedostupna plitkosti javnoga mnijenja – protekli utorak, 4. svibnja, mogao bi biti označen prekretnicom. Dva naizgled nevažna događaja – konferencija za novinare i televizijska emisija – promijenili su paradigmu razgovora o nedavnim tragedijama, o kojima svaka strana ponavlja istu, nedomišljenu, politički standardiziranu i emotivno osakaćenu priču.

istinom u budućnost

Hrvatska udruga razvojačenih branitelja Domovinskog rata iz Šibenika predstavila je toga utorka na konferenciji za novinare projekt »Istinom u budućnost«, razrađen zajedno s Udruženjem boraca ratova od 1990. Republike Srbije i Savezom demobilisanih boraca obrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. Federacije BiH. »Mi, predstavnici boračkih organizacija BiH, Hrvatske i Srbije, koji smo najviše žrtava pretrpjeli, koji smo bili topovsko meso ili mašine za ubijanje u rukama političkih manipulatora, u strepnji da se takvo zlo može ponoviti, samoinicijativno smo uspostavili veze«, stoji u zajedničkom proglasu, usuglašenom na prošlogodišnjem sastanku u Sarajevu. »Istinom u budućnost« ambiciozan je, pomno razrađen istraživački i mirotvorni projekt, koji bi trebao rezultirati istinom o ratovima u Hrvatskoj i BiH, potvrdom cjelovitosti BiH, manifestacijama pomirenja u regiji te akcijama za učvršćivanje mira i izbjegavanje budućih ratova. No, službene ga vlasti, dakako, ignoriraju.
Istoga dana kada je predsjednik šibenske udruge Vladimir Gojanović predstavio zamisao, HTV je prikazao emisiju kakvu još nismo vidjeli. »Forum« novinara Tihomira Ladišića, u kojemu je Vladina »jednokratna novčana pomoć« obitelji Zec bila povod razgovoru o nestalima i žrtvama, ukinuo je već gotovo samorazumljivu podjelu na »njihove« i »naše« žrtve, postavljajući posve novi, ovaj put dostojanstveno civilizacijski, standard svakome budućem razgovoru o žrtvama i patnji. Ali i snažno naglasio namjernu nespremnost države da riješi problem donedavna »njihovih« žrtava.

autentično europejstvo

Najvažnije: najveće žrtve i srpske i hrvatske strane o najtežim su pitanjima razgovarale s potpunim uzajamnim uvažavanjem. Vukovarci Sandra Grejza i Daniel Rehak te Siščanka Vjera Solar iskazali su sposobnost za snošljivost i razumijevanje dostojnu najvećega divljenja; takvu implicitnu poruku javnost preko HTV-a možda nikada nije dobila. Potom: Milorad Pupovac, osuđujući zločin, pozvao je sunarodnjake koji znaju, neka kažu gdje su preostale masovne grobnice. Upozorio je, međutim, i da Vlada zanemaruje nestale Srbe, kao i da, zajedno s Vladom Srbije, namjerno odugovlači saznavanje sudbine nestalih. Sandra Grejza, čiji je muž odveden na Ovčaru i do danas nije pronađen, kazala je kako joj je Hrvatska pomogla, ali da potragu onemogućava Srbija. Vjera Solar, majka 19-godišnje Ljubice ubijene u Sisku 1991., sjedila je pokraj nje. Njoj, ponovila je, Hrvatska nije pomogla. Svi sugovornici zatražili su kaznu za sve zločince te izrazili poštovanje svim žrtvama.
Inicijativa bivših zaraćenih vojnika i razgovor u studiju HTV-a jedinstveni su, prekretnički važni događaji. Prvi je put žrtvi priznat status žrtve kao takve; prvi put ona nije bila unaprijed kriva. Prvi put bivši su ratnici smogli snagu da preispitaju rabotu onih koji su ih vodili. To nije izjednačavanje žrtve i agresora. Upravo suprotno: to je utiranje puta istini i trajnome miru. I, kad se već inzistira na trendovima, to je autentično europejstvo, na najtežim pitanjima, i bez nametanja. Je li u utorak, 4. svibnja, napokon začeta bolja povijest Balkana?
   
  Verzija za Ispis povratak
 

 
Copyright (c) HURBDR - Hrvatska Udruga Razvojačenih Branitelja Domovinskog Rata