Članci
Slobodna Dalmacija 05.05.2004.
11.7.2008. 12:27:06

MINISTARSTVO BRANITELJA ODBILO FINANCIRATI HURBDR –ov PROJEKT
Stopirana"istina u budućnost"!
Ministarstvo branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti odbilo je financirati HURBDR–ov projekt «Istinom u budućnost», težak 5,5 milijuna kuna.

Cilj, tog projekta, koji bi se realizirao zajedno sa Savezom demobiliziranih boraca Odbrambenog-oslobodilačkig rata 1992-1995. Federacije BIH te Udruženjem boraca ratova od 1991. godine Republike Srbije, je otkrivanje nepatvorene istine o Domovinskog ratu s kojim bi se jednom za sva vremena zatvorila ta stranica povijesti. Smatrajući da pravu istinu o ratovima na ovim prostorima mogu samo reći borci s hrvatske, srpske i bošnjačke strane, pokrenuli smo takvu inicijativu – kazao je jučer na konferenciji u Šibeniku Vladimir Gojanović, predsjednik HURBDR-a.
Prema njegovim riječima, upućivanje tog programa resornom ministarstvu bio je svojevrstan test za aktualnu vlast. Ona je, dodaje on, ne tako davno manipulirala činjenicama o Domovinskom ratu.
-Takav projekat, dopredsjednica Vlade Jadranka Kosor i njen tim sukladno HDZ –ovoj politici, nisu željeli financirati. Očito je da mnogim političarima koji žele sakriti vlastitu umiješanost u počinjene zločine, ne odgovara takva boračka i građanska inicijativa. Notorna je činjenica da su svi političari s prostora bivše Jugoslavije dogovarali rat kako bi lakše i što duže vladali svojim narodima, a da se pri tome nisu obazirali na broj žrtava koji je uslijedio zahvaljujući njihovu zločinačkom naumu-istaknuo je Gojanović.
On poručuje da se istina o Domovinskom ratu ne može sakriti, bez obzira koliko se to političari trudili. S toga će, najavio je, HURBDR uputiti projekt «Istinom u budućnost» svim međunarodnim institucijama za ljudska prava. Domovinski rat bio je najveća prijevara, obmana, pljačka i izdaja hrvatskog naroda od strane hrvatskih političara, koji su Hrvatsku željeli skrojiti po svojim, a ne po mjerilima moderne, pravne i demokratske evropske države drži Gojanović.
Inače, HURBDR je vratio resornom ministarstvu 50 tisuća kuna koje su dobili, kako tvrde, za projekt koji nisu ni prijavili, te prekinuo svaku daljnju suradnju s njim.

K. Gulin

   
  Verzija za Ispis povratak
 

 
Copyright (c) HURBDR - Hrvatska Udruga Razvojačenih Branitelja Domovinskog Rata