Članci
Međusobni dopisi: Republika Srbija
14.7.2008. 12:25:59

Na zajedničkom sastanku delegacija boračkih organizacija Bosne i Hercegovine , Hrvatske i Srbije održanom dana 06.12.2003.godine u Sarajevu usuglašeni su po nama sledeći stavovi.

Na teritoriju bivše Jugoslavije počev od 1991.godine dogodio se jedan nepotreban i krvavi rat koji su prouzrokovali nesposobni političari naših država uz pomoć međunarodne zajednice . Nesposobni da se nose sa više decenijskim problemom komunističkog nasleđa politički vrhovi naših zemalja svesno su raspirivali nacionalizam preko mas medija okrivljujući sve oko sebe kako bi prikrili svoju nesposobnost ili još gore zlu nameru. Nije teško u bedi i sirotinji servirati narodu «istinu « kako svo zlo ovog sveta dolazi spolja , a naročito od prvih komšija .

Oni koji su apsolutno krivi za stotine hiljada nevinih žrtava i milione raseljenih sklopili su na kraju neiskren mir pred kamerama čitavog sveta uz blagonaklon osmeh i stisak ruku ljudi koji su obavili valjan posao.
Mi predstavnici boračkih organizacija Bosne i Hercegovine , Hrvatske i Srbije koji smo najviše žrtava pretrpeli , koji smo bili topovsko meso ili mašine za ubijanje u rukama političkih manipulatora u strepnji da se takvo zlo može ponoviti samoinicijativno smo uspostavili veze što je ujedno i znak koliko verujemo našim političkim vrhovima.
Naše povezivanje ima dosta ciljeva koje ćemo definisati tokom narednog perioda , ali prvenstveni sveti zadatak da se ono što je bilo više ne ponovi.
Moramo insistirati na istini o zloćinu na odgovornosti za svaki zloćin pojedinačno kako bi svoje narode očistili od toga greha i stvorili preduslove da kroz naše lične kontakte , usprkos teškim uslovima u kojima žive naši narodi , mogućnost da na vlast dođu najgori među nama i izazovu nove nebrojene i nevine žrtve.
Naravno pored političara i mas medija ne može se a ne razmišljati o odgovornosti nas tj. pripadnika oružanih snaga . Obućavani u istoj vojsci okrenuli smo oružje jedni na druge . Nesposobni da prepoznamo zlo u nama projektovali smo ga na protivničke snage , ubijajući »neprijatelje « tražili smo čistilište. Možda je i zbog toga bilo toliko krvi.
Što se tiče boraca sa Srpske strane spremni smo da se suočimo sa istinom ali ne u jedinom cilju odmeravanja pravedne kazne . Svakako da svaki zločinac treba da odgovara i svaka žrtva treba da bude rehabilatovana . iz dva razloga : da se zna i da se ne ponovi.

Beograd . 11.12.2003.godine

Udruženje Boraca Ratova od 1990.
Predsjednik
Dobrivoje Radošević

   
  Verzija za Ispis povratak
 

 
Copyright (c) HURBDR - Hrvatska Udruga Razvojačenih Branitelja Domovinskog Rata